Frezen en asfalteren Velsertunnel

Freesmij heeft in opdracht van de combinatie Hyacint asfalt en gewapend beton gefreesd. Aansluitend heeft Dura Vermeer samen met Freesmij het asfalt aangebracht.

Hyacint is een combinatie van aannemers Dura Vermeer, BESIX en installatiebedrijf SPIE. Deze combinatie is verantwoordelijk voor de renovatie van de Velsertunnel. Een onderdeel van de renovatie is het vergroten van de doorrijhoogte. Daarom moet de bestaande asfaltlaag en de daaronder aanwezige gewapende betonbaan verwijderd worden. Na inventarisatie van de betonbaan en de aanwezige wapening is eind 2015 een proefvak gefreesd. Na evaluatie is Freesmij de uitdaging aangegaan. Daartoe is de frees speciaal aangepast voor deze zware klus. 

Als eerste is het asfalt verwijderd met een normale frees. Vervolgens is de speciaal aangepaste frees gestart met het gewapende beton. De praktijk was echter nog veel zwaarder dan het proefvak. Meer en dikkere wapening, rechtopstaande stalen deuvels en weerbarstig beton. Uiteindelijk werd het een gevecht van "Staal tegen Staal". De frees heeft gewonnen en een strak en vlak profiel achter gelaten.

Als laatste heeft Dura Vermeer samen met Freesmij het asfalt aangebracht.

Rijkswaterstaat heeft een prachtige film van het freeswerk gemaakt: 
Staal tegen Staal

Opdrachtgever

Combinatie Hyacint

Wanneer

mei 2016

Tijdsbestek

3 weken

Locatie

Beverwijk

Inzet Freesmij

K-1000, K-2200 en Vogele 1800

Soort werk

Frezen, Asfalteren