Pilot met de ART Warm Asfalt Recycling Trein. Het asfalt wordt volledig hergebruikt: 100% circulair!
Een bestaand proces, maar dan beter
De techniek van de ART bestond al. Tot het begin van de eeuw gebruikte Freesmij de ART vooral om deklagen te recyclen tot tussenlagen. Maar daar was toen weinig vraag naar. De machines werden verkocht aan het buitenland. Pas later kwam er meer aandacht voor klimaatneutraal en circulair werken. Rijkswaterstaat schreef in 2018 de prijsvraag Duurzaam Asfalt uit. Bouwbedrijf Dura Vermeer won met een verbeterde versie van de ART. Vroeger werd de gewenste kwaliteit niet gehaald. Door toevoeging van een nieuw type bindmiddel ontstaat er nu een goed eindproduct bij een lagere temperatuur.
Bijdrage aan circulaire bouweconomie
Normaal gesproken slaan de beitels op de freesrol de stenen in het asfalt kapot. Vrachtwagens vervoeren het asfaltgranulaat naar een centrale voor recycling. Het recyclede asfalt moet vervolgens weer naar bouwplaatsen worden gebracht. De ART doet dat alles veel efficiënter. De kwaliteit van het asfalt blijft intact door het los te woelen in plaats van te frezen. Dit betekent ook dat 100% daarvan opnieuw gebruikt kan worden (nu is dat ongeveer 60%). En omdat de recycling ter plekke plaatsvindt, zijn geen vrachtwagens nodig om het materiaal af te voeren. De voordelen? Minder transportkosten, minder verkeershinder en minder vervuilende uitstoot. En het mooiste van alles? Dit proces kan ontelbaar keer herhaald worden. Dus ook door onze kinderen en daar weer de kinderen van en ga zo maar door… En dat allemaal met hetzelfde asfalt.
Gamechanger, de weg naar 2030
Als innovatieve partner zijn wij continu op zoek naar methodes om ons werk schoner en duurzamer uit te voeren. Wij zijn dan ook erg trots dat wij met de Asfalt Recycling Trein weer een grote stap zetten in de ambitie om onze klanten te ondersteunen bij de invulling van hun ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Het is fantastisch om samen met Dura Vermeer, Rijkswaterstaat, combinatie Via Optimum (Comb. Dura Vermeer en Van Doorn) en Latexfalt deze stap te kunnen zetten. Het succes van de pilot vraagt om vervolg dat we met elkaar gaan uitwerken. Doel is deze innovatie op grote schaal toe te passen en zo samen te werken aan de weg van morgen.
Getriggerd door dit onderwerp? Bezoek de website van Dura Vermeer en het artikel in De circulaire bouweconomie