Nieuws

Freesmij & BIM een voor de hand liggende combinatie

23 november 2018

In de bouw heeft BIM al volop zijn intrede gedaan, in de Infra begint het nu aan zijn opmars.

Nieuws

 

 

 

 

Freesmij heeft met de verjonging van de grote frezen in het machinepark ook geïnvesteerd in een toekomst met BIM. Bij BIM (Bouwwerk Informatie Model) denken we meteen aan 3D-modellen en virtueel bouwen.

Freesmij heeft met de bijdrage aan de doorontwikkeling van de Road Profiler en in samenspraak met Wirtgen de mogelijkheid om hieraan uitvoering te geven. De 3D-modellen worden middels de tablet van de Road Profiler ingeladen en de machine wordt aangestuurd.

Uniek voordeel van deze samenwerking is dat de hoogteregeling van de machine (LevelPro) direct wordt aangestuurd. Hiermee onderscheidt de Road Profiler zich van andere bestaande systemen die de freesmachine indirect aansturen. Het resultaat is een super vlak en strak freesbeeld wat een ideale basis is voor het nieuw aan te brengen asfalt.

 

Beter eindresultaat, hogere productiviteit

Met het inlezen van een 3D-model verdwijnt de behoefte van de gespoten freescijfers op de weg en kan de machinist meteen met de uitvoering van het werk beginnen.

Het vlakke freesbeeld, met afwijkingen in millimeters in plaats van centimeters, betekent een besparing in asfaltdikte van het aan te brengen asfalt, zeker als een minimale laagdikte vanuit de opdrachtgever is voorgeschreven.

Met het resultaat voldoet Freesmij volledig aan de BIM doelstelling om te komen tot het sneller, economischer en duurzamer creëren van het bouwproject.

 

Registratie voor beheer

Maar er is nog een aspect in BIM, het beheer van het bouwproject. Ook hierop heeft Freesmij met Wirtgen ingespeeld met de uitbreiding van Witos met een Project Registratie module.

Witos is de Wirtgen vloot en servicemanagement tool (Telematics and on-site solutions) waarmee alle machine- en positiegegevens inzichtelijk zijn. Met de toevoeging van de Project Registratie module worden op elk project de verrichtingen van de machine vastgelegd. Elke freesbaan, met bijbehorende dieptes en de dagtotalen worden vastgelegd in een job-report. En daarmee voor de klant en wegbeheerder inzichtelijk gemaakt.

 

BIM, de meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw, Freesmij is er klaar voor.