Nieuws

Rammelstrook -rumble strips- kan levens redden

19 juni 2017

Wakkergeschud op provinciale wegen

Nieuws

Een 'rammelstrook' op provinciale wegen kan jaarlijks tientallen levens redden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de ANWB zijn dan ook groot voorstander van deze markering, omdat het uitfrezen van de middenmarkering in Zweden heeft geleid tot 20 procent minder slachtoffers op de zogenoemde ’dodenwegen’. Weggebruikers worden gealarmeerd door trilling en hard rammelend geluid als ze de markering overschrijden.

„Hier wordt de rammelstrook als preventieve maatregel voor onoplettende weggebruikers nog niet op deze wijze toegepast, maar ik zie niet in waarom die ook in ons land niet zou bijdragen aan verbetering van de verkeersveiligheid. Daarom zeggen wij: doen, en zeker op de dodenwegen kan die juist het verschil maken”, zegt Rob Stomphorst van VVN.

 

CROW, het kenniscentrum voor de overheid, heeft de rammelstrook nog niet uitgetest. „Maar die is het uitproberen meer dan waard”, vindt John Boender, programmamanager wegontwerp. „De rammelstrook zou een goed alternatief kunnen zijn voor de ribbelstroken, die een soortgelijk effect sorteren en die wij nu veelal aan wegbeheerders adviseren. Maar ik zou graag een pilot met het uitgefreesde procedé willen doen, omdat dit nog meer trilling en lawaai voor de bestuurder oplevert.”

 

Freesmij heeft in Nederland rammelstroken aangebracht voor de provincie Flevoland. Deze worden toegepast aan de zijkant van provinciale wegen. „Om te voorkomen dat weggebruikers de berm in rijden. Al in 2001 hebben we daarmee een proef gedaan en we hebben het gebruik van deze stroken nu zelfs omgezet in beleid", aldus een woordvoerder van de provincie.

 

Het gehele artikel is na tezen in de Telegraaf van 17 juni. Voor de details van de rammelstrook of rumble strips kan u terecht op onze speciale toepassing pagina.